Duszona pręga wołowa
meble do salonu
krzesła do ogródków restauracyjnych
Wspaniałym pomysłem na niedzielny obiad może być duszona pręga wołowa. Czas przygotowania takiej potrawy jest dość długi, ponieważ wynosi około 2,5 godziny, więc należy sobie zarezerwować znacznie więcej czasu niż na przygotowanie przeciętnego posiłku. Dodatkami do duszonej pręgi mogą być ziemniaczki z koperkiem oraz zestaw surówek. Składniki na przygotowanie potrawy: pręga wołowa o wadze około 1 kg, tłuszcz do smażenia mięsa, mąka do obtoczenia mięsa, 3 średniej wielkości cebule, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz i słodka papryka w proszku, 200 ml czerwonego, półsłodkiego wina. Sposób przygotowania potrawy: Krok 1: Mięso dokładnie myjemy, osuszamy, a następnie dzielimy na duże kawałki. Krok 2: Podzielone na kawałki mięso przyprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką, a następnie obtaczamy w mące.
Krok 3: Cebulę kroimy w piórka, a czosnek w plastry. Warzywa należy zeszklić, a następnie wyciągnąć je i na tym samym tłuszczu podsmażyć z obu stron mięso. Kiedy mięso zostanie podsmażone ponownie dodajemy cebulę i czosnek i całość zalewamy wodą. Krok 4: Mięso z sosem dusimy pod przykryciem. Dodajemy wino i dalej dusimy, aż mięso całkowicie zmięknie. Sos należy ewentualnie uzupełnić wodą i doprawić solą.