Kuchnia polowa

Kuchnia polowa
folia transferowa do czekolady
ocet jabłkowy w proszku
oprawa obrazów

Kuchnia polowa, zwana również kuchnią wojskową, może się poszczycić niejednym zwolennikiem. Dużą jej zaletę stanowi możliwość transportu potraw na duże odległości. W ramach kuchni polowej najczęściej serwuje się takie dania (przeważnie obiadowe), jak grochówka, czyli zupę z grochu, żurek, bigos, a także pajdy chleba ze smalcem i z ogórkiem.

Kuchnia polowa, swój początek bierze w wojsku, kiedy to przygotowywano potrawy dla oficerów i szeregowców, znajdujących się na froncie i wszelkich terenach bojowych. Żołnierze spożywali wtedy posiłki, zwłaszcza zupy, w specjalnych, blaszanych pojemnikach, zwanych menażkami, zaś napoje przechowywali w manierkach. Do tej pory można się spotkać z prowizorycznymi sprzętami tego typu.

Kuchnia polowa, wyglądem przypomina czołg i zawiera w sobie specjalne komory, zwane kotłami, w których znajdują się potrawy. Kuchnia ta, jest przystosowana w głównej mierze do posiłków płynnych. Współcześnie kuchnie polową, wykorzystuje się na różnego rodzaju imprezach plenerowych, festynach, spotkaniach integracyjnych firm, czy piknikach.

Oferta dań oferowana przez współczesna kuchnię polową, została współcześnie znacznie rozszerzona, w porównaniu z tradycyjnym zestawem serwowanych posiłków. Potrawy kuchni polowej, nieodmiennie cieszą się dużym powodzeniem, podczas wspomnianych imprez, będąc prawdziwą atrakcją, mimo faktu, iż nie są to zbyt wyszukane dania. Często najprostsze dania, to jednocześnie dania najlepsze.