Łosoś smażony z winem
kamienny blat kuchenny
przetworzone owoce
Łosoś to jedna z ryb, które królują w większości diet. Jest chudy, zawiera cenne makro i mikroelementy, kwasy Omega 3, a przede wszystkim jest bardzo smaczny. Można go jeść w wersji wędzonej na ciepło lub zimno, a także pieczonego lub smażonego. Ważnym punktem przygotowania idealnego łososia jest marynata.
Proponowaną w tym miejscu wykonasz chwilę przed smażeniem – nie ma konieczności leżakowania ryby godzinami w lodówce. Choć takie rozwiązanie z pewnością wpłynie na niego korzystnie. SKŁADNIKI: pół kilograma fileta z surowego łososia, cztery łyżki oliwy z oliwek, pół szklanki białego, wytrawnego wina, pół cytryny, sól i pieprz. Łososia kroimy w równe kawałki.
Najlepiej pokroić go na pięć równych porcji. Skórkę nacinamy w poprzek – będzie ładnie się prezentowała po upieczeniu. Co więcej, marynata lepiej przejdzie. Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą i zalewamy nimi rybę.
Odstawiamy do lodówki. Patelnię grillową rozgrzewamy i smażymy na niej łososia. Cztery do pięciu minut z każdej strony powinno w zupełności wystarczyć. Rybę podajemy z warzywami na parze oraz gotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem.