Tortowa ewolucja
www.r-med.com.pl
ocet jabłkowy w proszku
Obowiązkowym, a także efektownym ciastem urodzinowym jest, rzecz jasna, tort. Prawdziwie urodzinowy wypiek jest zdecydowanie wyższy niż inne ciasta, do tego niemal zawsze przygotowuje się go w okrągłej formie, no i kwestia zasadnicza – musi posiadać świeczki na swojej powierzchni. Tradycyjne torty, nie są jednak równe tym współczesnym. Co prawda, sama forma, czyli biszkopt przekładany różnego rodzaju kremami i słodkimi masami , została zachowana, jednak wyraźnie widać różnice w smaku.
Wynika to, w głównej mierze z tego, że coraz bardziej odchodzi się od tortów, zawierających ciężkie i tłuste kremy, tworzone przeważnie na bazie margaryny i dużych ilości cukru. Dzisiaj, zarówno jubilat, jak i goście, bardziej skłaniają się w stronę subtelnych, niezbyt słodkich, a przede wszystkim nie tak mdłych w smaku, tortów. Dużym uznaniem cieszą się kremy tortowe, przygotowywane na bazie jogurtu i owoców, takich jak porzeczki, maliny, czy inne owoce leśne. Dzięki temu, smak tortu staje się bardziej naturalny.
Dosyć popularne stają się też torty lodowe. Coraz rzadziej, jako polewę czy ozdobę, stosuje się lukier. W jego miejsce używa się raczej dobrej jakościowo polewy czekoladowej lub waniliowej. Tort dekoruje się natomiast migdałami i innymi orzechami, a także świeżymi owocami.